Avokado och varför alla borde äta dem

Det är många som tänker att avokadon är en grönsak, men sanningen är den att avokadon faktiskt är en frukt som tillhör en familj som kallas för smörplantor. När det gäller att växa vilt så gör den detta runt Mexiko och ända ner till de länder som finns runt om Anderna i söder. Dock så odlas också avokadon på många andra platser runt om i hela världen där det finns ett lämpligt klimat för den. I och med att den inte tål frost så kan den enbart växa i tropiska eller subtropiska klimat.

Till utseendet så är själva plantan 20 meter hög med upp till 25 cm långa blad, men som frukt så är avokadon rund, oval och mörkgrön. Det finns en ganska stor kärna inuti den och själva frukten är ungefär lika stor som en knytnäve. Avokadon har riktigt många bra egenskaper och brukar användas till många sallader eller förrätter. Många äter den även som den är i två olika halvor.healthy-fruit-juices

Att äta avokado är väldigt bra ur ett hälsoperspektiv i och med att den brukar innehålla mellan 15-30 procent enkelomättat fett samtidigt som den har ett mycket högt innehåll av det essentiella mineralet kalium som är väldigt viktigt för att kunna ha en normalt fungerande hjärt- och muskelfunktion. Det enkelomättade fettet är också mycket bra för hjärtat, samtidigt som avokadon också har en väldigt mättande funktion som också kan ta bort det jobbiga sötsuget.

Som om ovanstående inte vore nog så innehåller även avokadon mängder med andra bra näringsämnen som kroppen mår bra av. I en avokado finner man exempelvis hela 18 essentiella aminosyror, 14 andra mineraler, fiber, protein, omega 3 och karotenoider. Det finns också vitamin K, E, C samt B.

Utöver alla de ovanstående anledningar till att äta mer avokado så är det även så att avokadon kan skydda mot diabetes, hjärtsjukdomar, hjärnsjukdomar samt cancer. Det är nämligen så att allt innehåll i avokadon samverkar för att sänka LDL samt höja det goda kolestrolet HDL. Det reglerar även blodsockret och håller inflammationer borta. Här snackar vi superfood!

ADD YOUR COMMENT